Kazakistan sanayisi ivme kaybetti

Kazakistan Sanayi Üretimi 2025 Yılı Nisan Ayında Arttı

Kazakistan’da sanayi üretimi, 2025 yılının nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,2 oranında artış gösterdi. Ancak bu oran, son üç ayın en düşük büyüme hızı olarak kayıtlara geçti. Mart ayında sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 8,5 artmıştı. Bu yavaşlamanın başlıca nedeni, imalat sektöründeki belirgin ivme kaybı oldu. İmalat sanayisindeki yıllık büyüme, mart ayındaki yüzde 8,2 seviyesinden nisan ayında yüzde 2,9’a geriledi.

Kazakistan Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayımlanan verilere göre, su temini, atık toplama ve arıtma gibi çevresel hizmetlerdeki üretim düşüşü dikkat çekti. Bu alandaki daralma, mart ayında yüzde 4,8 iken nisan ayında yüzde 6,3’e yükseldi.


Çekirgeler Kazakistan’ı istila etti: Hükümet alarma geçti

Enerji Sektöründe Hafif Toparlanma

Elektrik, gaz, buhar, sıcak su ve iklimlendirme tedarikinde gözlenen toparlanma, genel üretim verilerini kısmen destekledi. Mart ayında yüzde 2,2 oranında daralan bu alandaki üretim, nisan ayında yüzde 2,4 artış gösterdi. Enerji sektöründeki bu toparlanma, sanayi üretiminin tamamen düşüşe geçmesini engelledi.

Madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde ise üretim dengeli seyrini sürdürdü. Mart ayında yüzde 10,2 oranında artan bu alandaki üretim, nisan ayında yüzde 10,1’e hafif bir düşüş yaşasa da güçlü büyümesini büyük ölçüde korudu.


Kazakistan ekonomisinde çarpıcı değişim: Enflasyon zirvede, üretim canlanıyor

Aylık Bazda Gerileme Dikkat Çekti

Sanayi üretimi aylık bazda değerlendirildiğinde ise gerileme dikkat çekti. Mart 2025’te aylık bazda yüzde 6,8 oranında artış kaydeden sanayi üretimi, nisan ayında bu ivmeyi sürdüremedi ve yüzde 2,7 oranında geriledi. Bu, kısa vadeli üretim döngüsünde dalgalanmaların sürdüğüne işaret ediyor.

Ekonomistler, özellikle imalat sektöründeki düşüşe karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Üretim dinamiklerindeki bu dalgalanmalar, Kazakistan ekonomisinin ikinci çeyrek performansı açısından önemli sinyaller veriyor.

Related Posts

Türkiye bütün güç haritalarının “düğüm noktası” haline geldi. Barış masası kurabilen tek ülke. Olmadığı masadan imza çıkmaz! İçerideki ‘yabancı’lar un ufak oluyor. Daha büyük sürprizler gelecek! Biz haklı çıktık, onlar kaybetti.

Ahmed Şara , Irak’ta Amerikan askerleri ile savaştı. Suriye’de HTŞ ’yi kurdu. ABD tarafından başına 10 milyon dolar ödül kondu. Aranan terörist ilan edildi. Gün geldi Baas rejimi devrildi, Suriye’nin Devlet Başkanı oldu. Ve önceki gün ABD Başkanı Trump , Riyad’da Şara ile el sıkıştı. Ne dedi? “ Genç, çekici, sert bir adam. Savaşçı. Gerçek bir lider…” Terörist ilan eden de “gerçek bir lider” diyen de ABD . Belki de dünyanın yeni geleceğini anlatan en ibretlik hikâye budur. Elbette şartlar değişmişti.

İmamoğlu operasyonları sonrası kan kaybı sürüyor: Piyasalardan yatırımcı çıkışı 9 milyar doları aştı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonun ardından piyasalarda başlayan çözülme derinleşerek sürüyor. Yabancı yatırımcılar hâlâ temkinli, ekonomik göstergelerde kırılganlık artıyor.

SPK Trabzonspor ve Berkosan’ın taleplerini onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) haftalık bültenine göre Kurul, Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret AŞ’nin 6 milyar 400 milyon liralık bedelli, Berkosan Yalıtım ve Tecrit Maddeleri Üretim ve Ticaret AŞ’nin 62 milyon 400 bin …

Borsada ilk çeyrek bilanço şoku: Şirketlerin yarısı zarar etti!

Borsa İstanbul’da işlem gören birçok şirket yılın ilk çeyreğini zararla kapattı. Enflasyon muhasebesiyle birlikte bilançolarda gerileme dikkat çekti. Uzmanlar iç talepteki zayıflama ve artan maliyetlerin şirket kârlılıklarını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Bakan Uraloğlu: Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı 3 kattan fazla arttı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “2003 yılına göre yurt dışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı yüzde 221 artarak 2024 yılında 706 bin 387’ye ulaştı. Yani, 22 yılda Ro-Ro gemileriyle taşınan araç sayısı üç kattan fazla arttı” dedi.

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …