Her şeyi siyasallaştırmak

Türkiye’de Siyasallaşmanın Tarihsel Süreci Üzerine Yeniden Düşünmek

Günümüzde yaşadığımız dönemin en önemli özelliklerinden biri, her şeyin siyasallaştırılmasıdır. Türkiye’de de son zamanlarda sıkça duyduğumuz ve en çok şikayet edilen konulardan biri, siyasallaşmanın ileri düzeye ulaşması ve toplumun siyaset etrafında kutuplaşmasıdır. Ancak aslında siyasallaşmanın yeni bir olgu olmadığını hatta görünürlüğünün bile son yıllara ait olmadığını fark etmek gerekir.

Eski zamanlarda ahlak bilimi, insan eliyle kurulan dünyanın kapsayıcı, çerçeveleyici ve klasik düşünürlerin ifadesiyle evrensel bilimi idi. Özellikle on üçüncü yüzyıldan itibaren İslam düşünce geleneğinde ahlak bilimi geniş kapsamlı ve evrensel bir bilime dönüştü. Birçok ahlak düşünürünün derin düşünceleri, Nasir al-Din al-Tusi’nin “Ahlak-ı Nasiri” adlı eserinde bir araya getirilerek insan tarafından inşa edilen dünyanın tümünü kapsayacak şekilde yapılandırıldı. Bu sebeple on üçüncü yüzyıldan itibaren yazılan ahlak eserleri, önce insanın ahlaklı olmanın anlamını açıklar ve insan güçlerini inceler, her gücün erdem ve erdemsizlikleri hakkında konuşur. Ardından aile yapısına geçerek ebeveyn ve çocuk gibi unsurların erdem ve erdemsizliklerini ele alır. Daha sonra siyasete yönelerek yönetenlerin, yönetilenlerin ve eşitlerin ilişkilerini inceler. Böylece ferdin bu dünyadaki olası rollerinin tamamını önce ahlaki, sonra ekonomik, siyasi vb. meseleler olarak ele alır. Yani ekonomi ve siyaset gibi alanlar ahlakın bir parçası olarak kabul edilir.

Batı bilim ve teknolojisinin gelişimi, Sanayi Devrimi ve Fransız Devrimi ile birlikte hem Batı’da hem de Batı etkisindeki diğer bölgelerde ekonomi-politik insan ilgisinin merkezine yerleşti ve her şey, siyasetin bir uzantısı olarak ele alınmaya başlandı. Başlangıçta siyasetten bağımsız bir alan olarak görünen ekonomi, çok geçmeden siyasetin kullanışlı bir aracı haline geldi. Neredeyse siyasetten ayrı düşünülemez hale geldi. Kitle iletişim araçlarının ve ulaşımın gelişimi, modern ulus devletlere vatandaşların özel hayatlarına kadar erişme imkanı verdi. Eski dünyanın bağımsız alanları, resmi ideolojilerin propaganda araçları haline geldi. Eğitim de bu süreçten etkilendi ve iyi bir vatandaş yetiştirme idealiyle siyasetin bir aracı haline geldi.

Türkiye, modern ulus devletlerden biri olarak benzer süreçlerden geçti ve hala geçmeye devam etmektedir. Ancak resmi ideolojiler güncellenmediği sürece bu süreçlerin yıkıcı sonuçları olabilmektedir. Özellikle Cumhuriyet dönemindeki eğitim anlayışının, kökten değişmelere rağmen katı bir şekilde sürdürülmesi ve zamanla kalıplaşması, dikkat çeken sonuçlardan biridir. Üniversite sistemi, İslam geçmişini aşağılama üzerine kuruldu ve zamanla İslam düşüncesi çalışmaları dışlandı. Bu durum, Türkiye’de eğitim sisteminin yeniden ele alınması ve sahtelikten kurtarılması gerektiğini gösteriyor. Merak, ilgi ve saygı gösterme erdemi, akılsızlık değil, bilgeliğin göstergesidir.

Related Posts

Bayram ikramiyesi ödeme tarihi: Dul ve yetimlere hisse oranında ödeme yapılacak

Temmuz maaş artışları öncesinde emeklilere 4 bin TL olarak belirlenen Bayram ikramiyesi 2 Haziran’a kadar ödenecek. Hayatını kaybeden emeklilerin dul eş ve çocuklarına maaşlardan aldıkları hisse oranında ödeme yapılacak.

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 22 Mayıs 2025 Perşembe döviz fiyatları

22 Mayıs 2025 Perşembe günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Netanyahu’nun ‘şartlı ateşkes’ine Hamas’tan cevap: Cinayet ve soykırım saplantısına sahip bir suçlu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın silah bırakması ve Gazze’nin silahsızlandırılması gibi şartlar karşılandığı takdirde savaşın sona erebileceğini açıkladı. Netanyahu’nun ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’yi tehcir planını da savunduğu sözlerine Hamas’tan cevap geldi. Hamas’tan gelen sert tepkide, Netanyahu’nun açıklamaları ‘soykırım saplantısı’ olarak nitelendirilirken, Gazze’deki sivil kayıplara dikkat çekilerek uluslararası topluma acil müdahale çağrısı yapıldı.

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Özsoy: Yaş çay alımında çiftçiye 5 lira şartlı destekleme verilsin

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, yaş çay alımında çiftçiye ödenen destekleme ücretinin kaldırılmasının yanlış olduğunu belirterek, “Destekleme yeniden getirilsin. 5 lira destekleme istiyoruz fakat şartlı destekleme istiyoruz. Gerçek …

‘Son birkaç haftaya baktığımızda yatırımcı algısında toparlanma var’

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin kredi risk priminin 90 baz puandan fazla düştüğünü belirterek, “Son birkaç haftaya baktığımızda yatırımcı algısında toparlanma var, bunun da finansal piyasa koşullarına yansıdığını görüyorsunuz.” dedi.

Siyasi krizin faturası dev holdingi vurdu: Binlerce kişi işsiz kalacak, mallarını da satacak

Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden Zorlu’da 4,9 milyar dolara çıkan borcun faturası çalışanlara çıktı. Holding borç yükünü hafifletmek üzere varlık satışları ve işten çıkarmaları içeren kapsamlı yeni bir stratejiyi devreye alıyor. ABD merkezli …