Böbreklerinden 300’ü aşkın taş çıktı: “Hatırası var” deyip evine götürdü

Kars’ta Bir Hastadan Irili Ufaklı 300’ten Fazla Taş Çıktı! Taşlar “Hatıra” Olarak Evine Götürüldü

Kars’ta ameliyat edilen bir hastanın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ten fazla taş çıktı. Ahmet Yarba isimli hasta, taşları “Hatırası var” diyerek evine götürdü.

Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Üroloji Kliniği’nden Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ezer, tetkik yaptığı Yarba’nın her iki böbreğinde çok sayıda taş olduğunu tespit etti.

Bunun üzerine yapılan ameliyatla Yarba’nın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ten fazla taş çıktı. Büyük şaşkınlık yaşayan hasta, “Hatırası var” diyerek taşları evine götürdü.

“Büyük Olanları Parçalayarak Çıkardık”

Ezer, durumla ilgili şunları söyledi: “Normalde taşları bir arada ve tek parça halinde görmeye alışığız. Fakat burada diğer vakalardan farklı olarak irili ufaklı çok sayıda taş gördük. Büyük olanları parçalayarak çıkardık, küçük olanları da tek tek toplamaya çalıştık. Kaç tane taş çıkardık, saymak için bakarken 300’e kadar sayabildik. Tek seferde bir hastadan 300’den fazla miktarda taşı çıkarmış olduk.”

“Su Tüketimi Yeterli Mi?”

“Hastalarımızın su tüketimi yeterli miktarda değil, genel olarak çok fazla et tüketiliyor, su yerine de genellikle çay içiliyor” ifadelerini kullanan Ezer, şöyle devam etti: “Birçok şeyi tuzlu olarak tüketme alışkanlığımız var. Bu sebeple taş hastalığını diğer bölgelere nazaran sık görüyoruz. Ama eğer hastalar daha erken dönemlerde fark ederlerse daha küçük taşları daha erken dönemde tedavi etme şansımız oluyor. Bu hastamızda muhtemelen bir genetik yatkınlık da olduğundan her iki böbreği de taşlarla doluydu ve bir tarafında toplamda boyutu beş santimi aşan yüzlerce taştan oluşan bir taş birikimi vardı.”

“Dört Saate Yakın Süren Zorlu Ameliyat”

“Böbrek taşları önemli miktarda böbrek yetmezliğine sebep olabiliyor” sözlerinin altını çizen Ezer, cümlelerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de diyalize giren hastaların önemli bir kısmı böbrek taşı hastalığına bağlı olarak böbrek fonksiyonlarını kaybetmiş durumdalar maalesef. Birçok taşı bir arada görmek bizim için güzel bir deneyimdi. Önce bir tarafı temizledik, zahmetli olacak diye esas büyük olanı sona bıraktık. Bir seansta bir tarafı temizledikten sonra ara verip hasta iyileşmesini bekledik. İkinci seansta beş santimlik olan taşı boşalttık. Tek tek taşları toplamak yaklaşık dört saate yakın süren zorlu bir ameliyat oldu. Bu büyüklükte bir taş görüyorsak genellikle taşlar tek parça halinde olur. Biz onları kırarak küçültürüz. Boncuk tanesi gibi küçük yüzlerce taşı bir arada görmek bizim için de deneyim oldu.”

Related Posts

Uzun süre oturanlar dikkat: Bu haber sizi üzecek!

ABD’de yapılan bilimsel bir araştırma, uzun süre oturmanın yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık açısından da ciddi riskler barındırdığını ortaya koydu. Beyin yapısında küçülmeye yol açıyor.

Soğan yediğinizi kimse anlamayacak! Dil üstünde bir buçuk dakika tutun, nefesi tazeliyor

Soğanlı ve sarımsaklı bir öğle yemeğinden sonra kendinizi kötü hissetmeyin. Uzmanlar ağız kokutan yemeklerden sonra nefesinizi tazelemenin en etkili yollarını paylaştı. Detayları sizler için derledik!

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Aman dikkat nezle gibi başlayıp krize dönüşmesin

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlar

Dr. Jale Demir, hastanın diş beyazlatma nedenin biri de sigarayı bırakmak için motivasyon kazanma isteği olduğunu vurgulayarak, diş beyazlatmanın sadece estetik görünüş değil, bir tedavi olarak bilinmesi gerektiğinin altını çizdi.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …