Çığır açan gelişme: Milyonları etkileyen hastalık için aşı geliştirildi!


CONICET Bilim İnsanları Chagas Hastalığına Karşı Tarihi Bir Adım Attı

Dünya çapında 7 milyon kişinin etkilendiği ve 100 milyon kişinin risk altında olduğu Chagas hastalığına karşı CONICET bilim insanları öncü bir çalışma yaptı.

Kronista.com’da yer alan habere göre 2025 yılında, Rosario Klinik ve Deneysel İmmünoloji Enstitüsü (IDICER, CONICET-UNR) ve Litoral Ulusal Üniversitesi İmmünolojik Teknoloji Laboratuvarı (UNL) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, hastalığı önleyen bir aşının geliştirilmesi üzerinde araştırmalar yapıldığı duyuruldu.

Chagas Hastalığı Nedir?

Amerikan tripanosomiyazı olarak da bilinen Chagas hastalığı, triatomin böceklerinin (vinçuca) ısırması sonucu Trypanosoma Cruzi adlı parazitin sebep olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır.

Kalp büyümesi ve mide sorunlarına neden olabilen bu hastalık özellikle Latin Amerika’nın kırsal ve düşük gelirli bölgelerinde yaygındır.

Belirtiler Uzun Süre Sonra Ortaya Çıkıyor

Chagas hastalığının en büyük zorluğu, belirtilerinin enfeksiyondan 15 ila 30 yıl sonra ortaya çıkmasıdır. Bu yüzden birçok kişi enfekte olduğunu fark etmeden yaşamını sürdürmektedir.

Hastalığın ana belirtisi, kalp büyümesine ve fonksiyonel bozukluğa yol açan kronik Chagas miyokarditidir. CONICET tarafından geliştirilen aşı, bu hastalığın yaygın olduğu bölgelerde dağıtılarak milyonlarca kişiye umut olabilir.

Chagas hastalığı sadece vinçuca böcekleriyle değil, kan transfüzyonu, enfekte organ nakli, gebelik sırasında anneden bebeğe geçiş ve laboratuvar kazalarıyla da bulaşabilir. Bu durum, hastalığın kontrol altına alınmasını daha da zorlaştırmaktadır.

CONICET bilim insanları, geliştirdikleri aşının vinçucaların yoğun olduğu alanlarda uygulanmasının en uygun olduğunu belirtmektedir. Bu önemli adım, Chagas hastalığına karşı mücadelede dönüm noktası olabilir.


Related Posts

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş sıkma alışkanlığı, yetişkinlerde olduğu gibi, çocukların da çoğu zaman farkında olmadan gelişebilir Uzmanlar bu konu hakkında bilgi verdi. 

Uykuya dalamayanlar mışıl mışıl uyuyacak! İlaca gerek kalmıyor, 2 kelime yeter

Uykusuzluk, ne yazık ki yaşamın en yaygın sorunlarından biridir. Yatağa yattığınızda gözlerinizi kapatsanız da zihniniz bir türlü sakinleşmeyebilir. Bu durum, sadece yorgun bir bedenle değil, uykuya direnen bir beyinle de mücadele ettiğiniz anlamına gelir. Birçok kişi bu sorunu çözmek için uyku haplarına başvururken, doğal ve etkili bir yöntem sosyal medyada sağlık tavsiyeleriyle tanınan acil servis doktoru Dr. Joe tarafından öneriliyor.

Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüs kazası: 2 ölü, 16 yaralı

Sivas’ta öğretmen ve sağlık çalışanlarını taşıyan minibüsün karıştığı kazada 2 kişi öldü, 2’si ağır 16 kişi yaralandı. Kaza, Sivas’a bağlı Çeltek köyü yakınlarında gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre, Yıldız beldesinden Sivas istikametine gitmekte …

Sezaryen bir doğum tercihi değil, bir nevi ameliyattır

SAMSUN Sağlık Müdürü Mustafa Uras, “Sezaryen bir doğum tercihi değildir, bir nevi ameliyattır. Anne ve bebek sağlığı açısından bir tehdit olduğu zaman doktor tarafından verilen bir karardı. Maalesef son yıllarda gerek anne adaylarımızın kararı olsun …

15 dakikalık güneş ışığından daha fazla D vitamini içeren 5 besin

Eksiklik, yorgunluk, kas zayıflığı ve depresyon gibi sağlık sorunlarına yol açan D vitamini eksikliği güneş dışında bazı besinlerden de alınabiliyor. İşte güneş ışığından daha fazla D vitamini içeren 7 besin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir