5 Şubat 2025

cayirovaHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; cayirovaHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

Deprem uzmanından 11 il için ezber bozan açıklama

6 Şubat'ta (2023) depremlerinin yıldönümünde KOÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Irmak asrın felaketinin yaşandığı bölgenin sismik tehlike açısından "en güvenli bölgelerden biri" olduğunu söyledi. Bu ...

6 Şubat’ta (2023) depremlerinin yıldönümünde KOÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Irmak asrın felaketinin yaşandığı bölgenin sismik tehlike açısından “en güvenli bölgelerden biri” olduğunu söyledi.

Bu depremlerin hem bilimsel hem de sosyolojik olarak çok şey öğrettiğini söyleyen Irmak, “Kocaeli ve Düzce depremlerinden ders alınmadığını öğrenmiş olduk” ifadelerini kullandı.

2 yılda çok sayıda bilimsel araştırma ve sosyolojik araştırma yapıldığını belirten Irmak, depreme karşı nasıl hazırlık yapılması gerektiği konusunda vatandaşların daha iyiye gittiklerini söyledi.

Afetlerin sadece depremlerden meydana gelmediğini ve çok sayıda tehlike olduğunu belirten Prof. Dr. Irmak, Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenerek örencilere afet kültürünün oluşabilmesi için deprem, yangın, sel, çığ, toprak kayması, tsunami gibi tehlikeler karşısında eğitim verilmesi gerektiğini belirtti. Irmak böylece, meydana gelen zararın ve riskin azalacağını ifade etti

6 Şubat depremlerini son 100 yılda meydana gelen kıtasal ölçekteki en büyük deprem çifti olarak isimlendirdiklerini belirten Irmak, Aynı bölgede yakın zamanda benzer deprem olmasını beklemediklerini belirtti.

‘TEHLİKE AÇISINDAN EN GÜVENLİ BÖLGE OLDU’

Irmak’ın “6 Şubat depremlerinde kırılan hat sismik tehlike açısından ülkemizde en güvenli bölgelerden bir tanesi oldu.” değerlendirmesi de dikkat çekti. Bölgede artçıların bür süre daha devam edeceğini ifade eden Irmak “Bunlar insanları korkutabilir ama eğer binaları sağlamsa endişe etmelerine çok gerek olmadığını düşünüyorum” dedi.

Deprem riski olan bölgeleri değerlendiren Prof. Dr. Serkan Irmak, ülkemizde birçok aktif fay hattının olduğunu hatırlatarak “Her biri deprem tehlikesi içeriyor fakat bizim ‘Sismik boşluk’ olarak isimlendirdiğimiz yerler var.” dedi.

‘MARMARA DENİZİ’NDE CİDDİ TEHLİKE VAR’

Uzun yıllar boyunca deprem olmayan bölgeleri işaret eden Irmak bunlardan birinin Marmara Denizi olduğunu belirtti. Marmara Deniz’inin ciddi tehlike içerdiğini vurgulayan Irmak “Burada meydana gelebilecek olan bir deprem önemli etkiler yapacaktır. Çünkü baktığımız zaman küçük ve çok yoğun bir alan. Sanayinin ve nüfusun çok yoğun olduğu bir alan. Dolayısıyla burada meydana gelebilecek deprem ki küçük bir deprem de olmayacaktır; 7 civarında bir deprem olduğu zaman çok ciddi hasara yol açacaktır.” değerlendirmesi yaptı.

Yedisu Doğu Anadolu Fayı’nın kuzey doğu kesiminde yer alan Yedisu segmenti uzun zamandan beri kırılmadığını sile getiren Irmak, Yine Kuzey Anadolu Fayı’nın Erzincan taraflarında kırılmayan parçaları olduğunu dile getirdi.

Bunların hepsinin potansiyel deprem tehlikesi içerdiğini dile getiren Irmak “Ege’deki grabenleri de buna örnek gösterebiliriz. Oradaki tektonik yapılar da deprem tehlikesi içeriyor ama yapmamız gereken depreme hazır, dayanıklı binalar, deprem dirençli kentler meydana getirmek. Burada da karar vericilere iş düşüyor. Yapılan bu çalışmaların hızlandırılması oluşacak olan riskin de azalması için faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.