Zeynep GÜÇLÜCAN yazdı
Patronlar Dünyası’nın tüm Türkiye’ye duyurduğu Varlık Fonundan verilen ve sonrasında buharlaşan 25 milyon dolarlık komisyon soruşturmasının yankıları sürerken, yeni gelişmeler de yaşanmaya devam ediyor.
Patronlar Dünyası, Türkiye Varlık Fonundaki kayıp 25 milyon dolar soruşturmasının izini sürmeye ve gelişmeleri takip etmeye devam ediyor.
Eski Varlık Fonu başkanı Mehmet Bostan ve Mineks adlı yatırım danışmanlığı şirketinin patronu Bülent Göktuna, 25 milyon dolarlık bir usulsüz komisyona aracılık ederek devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle tutuklanmış 6 Temmuz 2023’de de yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti.
AV. BURHAN ASAF ŞAFAK’TAN HSK’YA ŞİKAYET
20.06.2023 günü Orhan Aydın’ın talimatıyla İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Masası Amirliği’ne bağlı polislerce gözaltına alınan ve ardından serbest bırakılan Av. Burhan Asaf Şafak, 21 Ağustos’ta HSK’ya başvurarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Aydın ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Yılmaz hakkında şikayette bulundu.
HAYATIMA VE GÜVENLİĞİME KASTEDEREK VARLIĞIMI YOK ETMEK İSTEDİLER
Şafak 6 sayfalık şikayet dilekçesinde; “Hakkımda hiçbir soruşturma açılmaması gerekirken açan, CMK, Avukatlık Kanunu ve Anayasa kapsamındaki haklarımı soruşturma içerisinde hukuksuz eylemleriyle art arda halde ihlal ederek birey olarak hakkımı korumayan, tersine mesleki hayatıma, hürriyetime ve güvenliğime kastederek varlığımı yok etmeye çalışan cumhuriyet savcıları hakkında gereken işlemlerin yapılmasını talep ederim. “ ifadelerine yer verdi.
Şafak dilekçesinde ayrıca; “Sorgu sırasında bana ve/veya vekillerimle yapılan ret kararlarına ilişkin görüşmelerde “kara para” veya “suçtan elde edilen gelir” gibi kavramların şikayet olunan savcılarca kullanılması da, geçiştirici ve gelişi güzel cevaplama değilse tamamen bilgisizlik eseridir. Varlık Fonu kaynaklı paranın kara para oluşturması mümkün olmadığından, bu paranın benim tarafımdan kullanılması da kara parayla ilgili herhangi bir suç tipini oluşturmaz.
ARALARINDA İHTİLAF OLUŞTUĞU ORTADADIR
Kaldı ki, diğer iki şüphelinin dosya içi evrakla da muhtemelen teyit edilecek ifadelerinden anlaşıldığına göre, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş. uzun bir prosedür sonunda kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için bir konsorsiyumla sözleşme imzalamıştır. Sözleşme sonrası sözleşmeye uygun olup olmadığı için geri çevrilen birkaç kesilen faturadan sonra, son kesilen faturada mutabık kalınarak para sözleşme gereği konsorsiyum liderine ödenmiştir. Hatta, Varlık Fonu’nun parası olmadığı için ödeme yapmak amacıyla bu paranın Başbakanlık örtülü ödeneğinden Başbakan’ın, müsteşarının ve örtülü ödenek sorumlusunun da onayıyla Varlık Fonu’na aktarıldığı ve Başbakan’ın talimatıyla ödendiği, örgüt üyesi arkadaşım olduğu iddia edilen soruşturma nedeniyle gördüğüm ve tanıdığım genel müdür Mehmet Bostan tarafından açıkça anlatılmıştır. Türkiye Varlık Fonu ödemeyi gerçekleştirirken muhtemelen yönetim kurulu kararı almış, hukuki görüşler edinmiş ve muhasebesel prosedürleri tamamlanmış olmalıdır. Nitekim bu nedenle Devlet Denetleme Kurulu raporunda hukuki ihtilaf boyutunun aşılmasından bahsedilmektedir. Konsorsiyuma ödenen paranın konsorsiyum üyelerinden biri tarafından Türkiye Varlık Fonu’na iade edilmiş olması da, konsorsiyum liderine yapılan ödemenin konsorsiyum ortaklarına dağıldığının, başından itibaren özel hukuk yapılarının birbiriyle münasebetiyle oluşan ilişkinin bulunduğunu ve aralarında ihtilaf oluştuğunu ortaya koymaktadır.” açıklamalarına yer verdi.
OLAY NEYDİ?
İngiliz Kraliyet ailesinin de yakın dostu, Mineks International Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Göktuna, 2016’da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kapısını çaldı. 75 milyar doları yüzde 3 faizle 35 yıl geri ödemeli olarak Türkiye’ye getirecekti. O yıllarda yüzde 6 faizle yurt dışından para alan Türkiye için bu epeyce cazipti. Bu işin aradaki komisyonu ise 25 milyon dolardı. Çeşitli finans, derecelendirme, hukuk şirketleri bu komisyonu bölüşecekti. En nihayetinde örtülü bir şekilde 25 milyon dolar Bülent Göktuna’ya verildi. Sonrasında, 75 milyar dolar gelmediği gibi 25 milyon dolarlık komisyon parası da buhar oldu. Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunmuştu.
7 yıl sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile olayı Devlet Denetleme Kurulu araştırdı. Varlık Fonu eski Başkanı Mehmet Bostan ile iş insanı Bülent Göktuna tutuklandı. Tüm bunları ilk kez Patronlar Dünyası’nda okumuştunuz.
İlgili haberler:
patronlardunyasi.com