Uzman isim tarih verdi: Kademeli emeklilik yolda

Kademeli Emeklilik Düzenlemesi TBMM’den Geçti!

28 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile milyonlarca vatandaşın emekliliği için yaş şartı engeli kaldırıldı. Düzenleme, 8 Eylül 1999 ve öncesi tarihlerde işe girenleri kapsayacak şekilde belirlendi.

Yeni düzenleme, daha geç bir emeklilik süreci öngörerek, bazı vatandaşların emekliliklerini 10 ila 15 yıl ertelemesine neden oldu. Bu durum, vatandaşlar arasında adaletsizlik tartışmalarını gündeme getirdi ve ardından ‘kademeli emeklilik’ konusu konuşulmaya başlandı.

‘Kademeli Emeklilik Kaçınılmaz Olacak’

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu belirterek, kademe düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu ve eninde sonunda uygulanacağını ifade etti. Karakaş, aynı iş kolunda çalışanlar arasında yaşanan prim günü ve yaş farklılıklarının adaletsiz olduğunu vurgulayarak, kademeli emeklilik düzenlemesinin önemine dikkat çekti.

‘EYT’ye Benzer Süreç Emeklilikte de Yaşanabilir’

İsa Karakaş, Emeklilikte Yaşa Takılanlar sürecinde yaşananları hatırlatarak, benzer bir senaryonun kademeli emeklilik için de geçerli olabileceğini belirtti. Karakaş, devlet yetkililerinin EYT yasasının çıkmayacağını söylediklerini, ancak çıktığını hatırlatarak, kademeli emeklilik düzenlemesi için iyimser olunması gerektiğini belirtti.

Kademeli Emeklilik İçin Tarih Verildi

2027 yılındaki genel seçimlerin kademeli emeklilik düzenlemesi için belirleyici olacağını ifade eden Karakaş, hükümetin gündeminde olmayan düzenlemenin seçim sürecine girildiğinde politik gündemde yer alacağını öngördü. Karakaş, düzenlemenin bekleyen 4 milyon kişi üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve aileleriyle beraber düşünüldüğünde bu sayının seçim sonuçlarını etkileyecek bir boyuta ulaştığını belirtti.

Bütçeye Yük Olmayacak

Karakaş, kademeli emeklilik düzenlemesinin EYT gibi bütçeye yük oluşturmayacağını belirtti. Adaletli bir geçiş sürecinin olacağını ve herkesin aynı anda emekli olmayacağını vurgulayan Karakaş, bu düzenlemenin hükümet açısından EYT’den daha kolay uygulanabilir olduğunu ifade etti.

Related Posts

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

‘Konak aşkı’, tasarruf dinlemedi

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kağıt üzerinde kaldı. İktidar ‘İtibardan tasarruf olmaz’ dedi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Selçuk Bayraktar’dan TB3 mesajı: Yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3’ün TCG Anadolu’da görev yapmasına ilişkin, “Deniz havacılığına böylesine bir stratejik girişle, insansız hava araçlarıyla girerek bir anlamda yeni bir dünyanın kapılarını aralamış olduk.” ifadesini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir